Maak kennis
met de BraM®

WAT IS DE BRAM®?

Steeds meer scootmobielen worden in de gangen van woongebouwen en zorginstellingen geparkeerd. Deze gangen dienen ook als vluchtroute. Wanneer er brand ontstaat in bijvoorbeeld de accuruimte van de scootmobiel dan ontstaat er een intense brand met zwarte en zeer giftige rook van onder andere kunststof materialen. Bij verbranding van het accupakket zullen meer giftige stoffen vrijkomen.

Gemiddeld is na twee à drie minuten na het ontstaan van brand veilig vluchten via de gang / verkeersruimte niet meer mogelijk. Naast persoonlijk gevaar zorgen dit soort branden ook voor aanzienlijke materiele schade.

Om veilig vluchten mogelijk te maken en om scootmobiels brandveilig te stallen is de BraM® ontwikkeld!

Hieronder de samenvatting van de praktijktekst van de BraM bij Troned (trainingscentrum Oost Nederland)

DE TOEPASSINGEN

In het dak van de BraM® is een opening aanwezig welke voor ventilatie zorgt. Deze opening is voorzien van een brandwerende klep die wordt aangestuurd door een rookmelder. In geval van brand in de BraM® zal de rookmelder worden aangesproken en deze stuurt vervolgens tegelijkertijd de volgende onderdelen aan:

 1. Brandwerende klep
 2. Stroomafsluiter (waardoor ook het laden van de scootmobiel niet meer plaats kan vinden)
 3. Flitslicht (na brandmelding activeert het flitslicht
  zodat de eigenaar of de BHV-organisatie kan zien
  dat er iets aan de hand is).

  Verder is de BraM® voorzien van:
 4. Uitschuifbare vloerplaat met plateau voor oplader (waardoor men buiten de BraM® op of van de scootmobiel kan stappen)
 5. Automatisch openende en sluitende deur (zodat de BraM® luchtdicht wordt afgesloten )

De Brandwerende Multistalling (BraM®) is gemaakt van een stalen frame voorzien van brandwerend laatmateriaal en voorzien van een uitschuifbare plaat waarop de scootmobiel kan worden geparkeerd.

Door het bedienen van de afstandsbediening (via de Actuator) schuift de rijplaat uit de BraM®. Op deze plaat kan de scootmobiel worden geparkeerd en kan de bestuurder afstappen. Middels de afstandsbediening schuift de plaat met daarop de scootmobiel in de BraM®.

De scootmobiel kan in de BraM®
worden opgeladen.

STANDAARD VEILIG

 • Beoordeling door Efectis:
  30 minuten brandwerend
  uit de testen blijkt dat 30 minuten brandwerendheid ruim wordt gehaald

Voorzien van:

 • Rookmelder
 • Afsluiter stroomvoorziening
 • Brandklep
 • Flitslicht voor alarm

Optioneel:

 • Fireblocker
 • Wrappen in eigen stijl

STANDAARD VEILIG

 • Beoordeling door Efectis:
  30 minuten brandwerend
  uit de testen blijkt dat 30 minuten brandwerendheid ruim wordt gehaald

Voorzien van:

 • Rookmelder
 • Afsluiter stroomvoorziening
 • Brandklep
 • Flitslicht voor alarm

Optioneel:

 • Fireblocker
 • Wrappen in eigen stijl

MEER WETEN OVER DE BRAM®?

Onze specialisten bespreken graag alle mogelijkheden met je.

WAT MAAKT DE BRAM® UNIEK?

De BraM® (brandwerende Multistalling) is de unieke combinatie van comfort en brandveiligheid voor scootmobiel eigenaren. De BraM heeft hetzelfde gemak als de Multistalling als het gaat om het in- en uit de stalling plaatsen van een scootmobiel maar door de speciale constructie is de BraM ook nog eens heel brandveilig.

De BraM is vervaardigd van brandwerende materialen waardoor een brand in een scootmobiel niet kan overslaan. De BraM wordt luchtdicht afgesloten zodat in geval van een scootmobielbrand in de BraM, de brand in de kiem wordt gesmoord door een tekort aan zuurstof. De BraM is dusdanig geconstrueerd dat hij minimaal 30 minuten brandwerend is en er vrijwel geen rookontwikkeling is. In geval van nood is het daardoor goed mogelijk om veilig te vluchten. De BraM® is optioneel leverbaar met een Fireblocker (Aerosol Blussysteem). In geval van brand zal de Fireblocker direct met blussen beginnen waardoor de brand zich hierdoor niet verder kan ontwikkelen. De aanwezige rookmelder wordt direct geactiveerd en deze zal vervolgens de zelfde functionaliteiten uitvoeren als de versie zonder Fireblocker.